Chirurgia umărului

Chirurgia mâinii

Plex brahial

Ortopedie sportivă

Second opinion

Plexul brahial reprezintă ansamblul nervilor care provin din măduva spinării și poate fi considerat panoul electric al membrului superior, pentru că el controlează toți mușchii și sensibilitatea de la umăr până la mână. Anatomia sa este extrem de complexă și prezintă frecvent variații morfologice care pun în dificultate orice expert.

Măduva spinării (considerată transformator) este extensia creierului (centrală electrică) pentru a distribui toți nervii motorii și senzitivi către corp. Într-un nerv periferic (cablul electric) există mai multe fibre care transmit informații motorii sau senzoriale: axoni (fire electrice). Acești axoni sunt grupați în fascicule corespunzătoare unei funcții specifice (îndoiți cotul, îndoiți degetele …).

Un nerv poate fi motor (controlează un mușchi și deci o funcție) sau senzitiv (este responsabil pentru sensibilitatea pielii). Contactul dintre un nerv motor (care ajunge pe mușchi pentru a-l controla) și mușchiul însuși se face printr-o placă motorie. Aceasta degenerează în mai puțin de 12 luni dacă nervul este rupt sau avulsat.

Paralizia traumatică a plexului brahial la adult afectează în principal subiectul tânăr cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. Aceasta este în 90% din cazurile de accident de motocicletă. Mecanismul lezional corespunzător unei întinderi traumatice a nervilor plexului brahial poate duce la două tipuri de leziune:

  • avulsie sau rupere a rădăcinilor măduvei spinării
  • ruperea nervilor plexului: nervul este întrerupt între rădăcină și ramurile terminale, producând cel mai adesea un nevrom în continuitate.

La fel se poate întâmpla și la nou-născut, doar că leziunea apare din cauze obstetricale, la naștere și se numește: paralizia obstetricala de plex brahial a nou nascutului.

În ortopedie, altă cauză întâlnită este paralizia plexică după luxația umărului.

Explorarea și tratamentul chirurgical reprezintă o urgență relativă. Publicațiile recente evidențiază rolul crucial al intervenției chirurgicale (neurolize, transferuri si anastomoze nervoase, neurotizari, transpozitii de nervi periferici, etc. ) efectuate până la 6 luni de la traumatism, indiferent de etajul leziunii nervului periferic. Dacă se depășesc 6-12 luni, tratamentul chirurgical este prin definiție unul paliativ, intrucat placa motorie nu va mai functiona indiferent de ce transfer nervos se efectuează; în acest caz, artrodeze selective și transferurile musculo-tendinoase funcționale pot fi de ajutor, dar doar cu rezultate … paliative.

În ultimul deceniu, transferurile nervoase au revoluționat tratamentul leziunilor traumatice ale plexului brahial. 

Dr. Popescu are o formare suplimentară în chirurgia nervului periferic și a plexului brahial, fiind capabil sa gestioneze leziuni rare și mai ales complexe la nivelul membrului superior, cuprinzând patologii asociate muschilor, oaselor, tendoanelor, vaselor de sange dar și a nervilor periferici.