Open/Close Menu Chirurgia umărului și a mâinii, artroscopie umăr, ortopedie sportivă
Orteza de umăr după artroscopie de umăr

Un umăr operat cu succes are nevoie de timp pentru recuperare și refacere integrală. Umărul trebuie protejat, de regulă cu ajutorul unei orteze. Orteza de umăr este un dispozitiv medical ortopedic care ajuta la vindecarea unei funcții locomotorii, făcând parte din strategia de tratament conservator sau chirurgical

Orteza de umăr

După o operație pe umăr, chirurgul ortoped recomandă imobilizarea umărului într-un harnașament special conceput în funcție de afecțiunea tratată. Scopul imobilizării este de a proteja operația și de a stimula vindecarea. Exista sute de modele de orteze, dar majoritatea respectă câteva criterii simple de construcție:

  • să poată imobiliza umărul în diverse poziții anatomice
  • să fie ușor de montat și demontat, chiar de către pacient
  • să fie făcute din material ușor și respirabil

Sunt toate ortezele de umăr la fel?

Majoritatea ortezelor de umăr, atele sau imobilizatoare au în comun o curea care susține greutatea brațului. Multe orteze includ, de asemenea, o centură în jurul taliei pentru a limita rotirea involuntară spre exterior sau spre interior (în jurul trunchiului) a brațului. Altele au o pernă sau un burduf moale care ține brațul mai mult sau mai puțin depărtat de trunchi. Primele orteze erau defapt formate dintr-o eșarfă simplă în jurul gâtului, stabilizată de o așa numită contra-eșarfă in jurul trunchiului. 

Tipuri de orteze de umăr
În practica noastră chirurgicală, folosim 3 modele de orteze de umăr: 1. eșarfa clasică (sau shoulder-sling), 2. orteza cu perna de abducție și 3. orteza cu pernă de abducție mai mare sau care fixează umărul în rotație externă.

Cum mă pot îmbrăca dacă trebuie să port o orteză de umăr

Să te îmbraci în primele câteva zile până la săptămâni după operația la umăr poate fi o provocare. Cea mai dificilă parte este să te îmbraci cu o cămașă sau un pulover. Montarea, demontarea, îmbrăcarea și dezbrăcarea unei orteze de umăr par a fi un calvar. Însă nu vă îngrijorați, orteza este special concepută sa poată fi folosită ușor. Ea poate fi reglată sa fie purtată peste un simplu tricou, peste haine de iarnă sau chiar rapid modificată pentru a fi purtată peste o geacă groasă. 

Igiena personală cu o orteză de umăr

Ortezele de umăr nu sunt ideale pentru a fi purtate sub duș. Sunt voluminoase și se usucă greu. Cel mai simplu este sa demontati orteza și să lăsați brațul pe lângă corp. Vă faceți igiena personala cum doriți, dar nu mișcați activ umărul operat. În general, nu este recomandat să frecați inciziile pielii atunci când aplicați apă și săpun sau când uscați pielea. Cel mai bine este să lăsați ușor apa să curgă peste incizii apoi le uscați ușor cu un prosop.

Pentru a proteja inciziile artroscopice sau incizia chirurgicală puteți folosi plasturi impermeabili pentru duș și plasturi normali zilnic până în a 8-a zi de la operație. Dacă rănile sunt vindecate bine, închise și uscate (de obicei la 10 zile de la operație) nu mai aveți nevoie de niciun pansament.

Programează o consultație

 

Sport cu orteza de umăr

Sportivii de înaltă performanță nu își permit să piardă antrenamente sau condiția fizică, chiar dacă sunt proaspăt operați. Ei preferă să antreneze normal restul corpului purtând orteza de umăr bine strânsă. În imaginile de mai jos observați cum o handbalistă a echipei naționale a României, operată cu doar 3 săptămâni în urmă, se antrenează umăr la umăr cu colegele de club, ba chiar trage la poartă cu cealaltă mână.  

 

Pot merge la muncă cu orteza de umăr? 

Munca la birou poate fi reluată la câteva zile după artroscopia de umăr, cu condiția să purtați orteza conform recomandărilor. Mâna, antebrațul și cotul pot fi mobilizate aproape liber pentru tastatura, mouse, scris, etc. Dacă aveți o meserie care necesită utilizarea umărului operat, este evident că veți avea nevoie de concediu medical până la recuperarea funcției umărului.

Chiar trebuie să port orteza de umăr zi și noapte?

Atunci când vă recuperați după un accident sau o intervenție chirurgicală, purtarea ortezei are o recomandare foarte exactă. Chirurgul de umăr v-a explicat necesitatea purtării ortezei, pentru cât timp dar și excepțiile. Orteza se desface pentru a vă îmbrăca, a face un duș și a efectua exerciții de kinetoterapie. În plus, ori de câte ori stați pe un scaun sau o canapea, este perfect rezonabil să scoateți complet orteza și să lăsați antebrațul comod pe cotieră, marginea fotoliului sau pe o pernă. 

Dimpotrivă, atunci când sunteți activi, orteza de umăr oferă protecție. De asemenea, ea funcționează ca un semn de atenționare: dacă participați la o reuniune de familie, cu prieteni, sau pur și simplu ieșiți în oraș la plimbare, oamenii vor fi mai atenți în jurul vostru!

Cele mai frecvente greșeli atunci când utilizați o orteză de umăr

Montarea greșită este cel mai frecvent motiv pentru care pacienții se simt inconfortabil atunci când poartă o orteză de umăr. Ortezele sunt fabricate în mai multe dimensiuni, iar dacă vi s-a oferit o mărime nepotrivită vă veți simți inconfortabil. Chiar dacă dimensiunea este corectă, uneori cureaua din jurul gâtului este prea lungă, astfel încât dispozitivul de imobilizare nu susține cu adevărat brațul. Pacientul simte apoi nevoia de a ține greutatea brațului prin contracția musculară activă, ceea ce duce la durere în jurul umărului, gâtului și omoplatului. În cele din urmă, ortezele tind să nu se potrivească bine la persoanele supraponderale: grăsimea abdominală combinată cu grosimea pernei de abducție va duce la ridicarea excesivă a brațului.

Concluzii:

Orteza de umăr este un dispozitiv medical care trebuie recomandat de către medicul ortoped supraspecializat în chirurgia umărului. 

Pentru fiecare afecțiune în parte există recomandări specifice de tratament chirurgical și conservator care includ utilizarea unui tip de orteză.

Ortezele sunt concepute special să vă puteți descurca fără ajutor în viața de zi cu zi. 

Programează o consultație