Pentru tratarea afecțiunilor umărului dureros neoperat este nevoie câteodată de o infiltrație în umăr pentru a grăbi recuperarea medicală. În acest articol vă prezint o parte din principiile tratamentului conservator: tratamentul injectabil sau infiltrație articulară în umăr.
Despre infiltrații în ortopedie
Patologia ortopedică, acută sau cronică, este tratată conform unui plan bine stabilit de către medicul ortoped. Multe afecțiuni musculo-scheletale pot beneficia de un tratament conservator înaintea intervenției chirurgicale, care poate fi astfel amânată sau chiar evitată. Infiltrațiile articulare și periarticulare sunt instrumente utile pentru ameliorarea durerii și îmbunătățirea mobilității, grăbind recuperarea.
Termenul de ,,infiltrație articulară’’ presupune injectarea unei substanțe cu rol terapeutic la nivelul articulației umărului, șoldului sau genunchiului, sau chiar în articulațiile mici, inter-falangiene de exemplu. Se pot infiltra derivate de cortizon (corticosteroizi), soluții vâscoelastice (acid hialuronic) sau soluții biologice (concentrate trombocitare sau plasmă cunoscut sub denumirea de PRP). Alegerea substanței potrivite, doza, momentul și frecvența sunt individualizate pentru fiecare pacient și afecțiunea respectivă.
Infiltrație cu cortizon
Cunoscute pentru rolul antiinflamator, substanțele care conțin cortizon se infiltrează intraarticular sau periarticular (în țesuturile din jurul articulației) pentru scăderea inflamației. Infiltratia cu corticosteroizi este de obicei indicată atunci când tratamentul medicamentos sau fizioterapia nu mai dau rezultate.
Infiltrația cu cortizon în umăr
Este un tratament adjuvant terapiei farmacologice și kinetoterapiei, fiind eficientă, sigură și ușor de realizat. Cel mai des, substanta activă trebuie depusă în spațiul subacromial, pentru că acolo se află de obicei inflamația. Infiltrațiile sunt foarte eficiente în tendinitele de biceps sau în artrozele acromio-claviculare, dar trebuie efectuate sub ghidaj ecografic. Foarte rar se injectează intraarticular gleno-humeral, fiind cunoscute efectele negative asupra cartilajului.
La nivelul umărului, următoarele patologii obțin beneficii în urma infiltrației cu cortizon:
- sinovită
- bursită subacromială
- tendinită coafa rotatorilor
- umăr înghețat
- artrită reumatoidă
- osteoartroza umărului
Dacă dozele administrate sunt prea mari sau prea frecvente, crește riscul complicațiilor: infecție sau chiar ruptura tendonului afectat. Daca sunt necesare mai mult de 2 infiltrații într-un interval de un an și suferința persistă, este evident că tratamentul conservator e depășit și trebuie găsit alt remediu.
Soluția de corticosteroid poate fi administrată împreună cu un anestezic local, având dublu rol. În primul rând, scade durerea din timpul procedurii. În al doilea rând, anestezicul local simulează efectul terapeutic dorit pentru câteva minute de la infiltrație, confirmând totodată diagnosticul și corectitudinea procedurii. Efectul cortizonului infiltrat îl resimțiți de obicei după câteva zile. Ulterior infiltrației cu corticosteroizi puteți începe direct proceduri de fiziokinetoterapie, fără limitări specifice.
Infiltrația cu acid hialuronic în umăr
Mișcarea normală în articulații este asigurată de existența unei cantități suficiente de lichid sinovial și a unui cartilaj integru. Lichidul sinovial are rolul de a lubrifia articulația și de a proteja suprafețele articulare, respectiv cartilajul care acoperă osul. Degradarea cartilajului poartă denumirea de artroză, cauză frecventă de durere și limitare a mobilității.
Este recomandată pacienților cu artroză de grad mic până la moderat. Acidul hialuronic este un component natural al lichidului sinovial. Absoarbe șocurile la care este supusă articulația, scade frecarea între cele două suprafețe articulare blonave și hrănește cartilajul articular. Astfel articulațiile sunt protejate, iar mișcarea este facilitată. Acidul hialuronic poate avea efect limitat în tendinite.
Infiltrație cu PRP în umăr
Se folosește pentru tratamentul leziunilor de părți moi și de cartilaj, ajutând organismul să se regenereze mai rapid. Sângele periferic al pacientului este recoltat și centrifugat, urmărind obținerea unui ser bogat în factori de creștere. Se presupune că substanțele selectate prin centrifugare inițiază procesul de vindecare și regenerare tisulară. Se poate folosi pentru tendinite, rupturi de tendon sau chiar de cartilaj (artroză).
În 2021 nu exista încă un consens științific sau al societăților profesionale de chirurgia umărului asupra indicației infiltrațiilor cu PRP în rupturile de coafa rotatorilor sau în artroza de umăr. Există studii clinice care recomandă PRP dar multe altele care demonstrează ineficiența acestui tratament.
Personal, efectuez foarte rar infiltrații cu PRP, doar în tendinitele recalcitrante fără rupturi de tendon (nici măcar parțiale). Tendoanele coafei rotatorilor funcționează asemănător unei curele de transmisie. Dacă este ruptă cureaua de transmisie iar motorul funcționează în turația normală dar cu jena de rigoare, de ce am turna ‚lipici’ sau alte lichide aleatorii? Este imposibilă vindecarea unei rupturi de coafă rotatorie cu ajutorul PRP. De asemenea, orice inflamație de tip subacromial, precum bursita subacromiala, are indicație foarte exactă de tratament din care PRP nu face parte.
Indicație pentru infiltrație în umăr
Patologiile si afecțiunile umărului au la bază cauze biomecanice. Ortopedul supraspecializat în chirurgia umărului trebuie să vă explice clar lanțul cauzal și strategia terapeutică. Dumneavoastră ca pacient trebuie să înțelegeți scopul tratamentului propus. Infiltrația în umăr are indicații foarte precise iar daca este nevoie de mai mult de 2 infiltrații, este evident că ori diagnosticul ori tratamentul nu este în regulă și trebuie încercat altceva. De asemenea, este de evitat strategia depășită a infiltrațiilor înseriate, fie ele cu hialuron sau cu PRP.
Experiența și competența medicului supraspecializat în chirurgia umărului sunt cruciale pentru o terapie de succes cu recuperare rapidă
Succesul tratamentului începe întotdeauna cu o indicație terapeutică bazată pe o vastă expertiză în domeniu. De obicei se indică epuizarea tratamentului conservator și abia apoi sunt efectuate tehnici minim invazive: artroscopia de umăr sau chirurgia reconstructivă. Cu un tratament corect orientat și efectuat la timp se pot evita complicarea afecțiunilor umărului.