Open/Close Menu Chirurgia umărului și a mâinii, artroscopie umăr, ortopedie sportivă
Proteza de umăr

Proteza de umăr înlocuiește articulația uzată a umărului, atunci când aceasta nu mai poate fi reconstruită anatomic. Afecțiunile complexe ale umărului pot necesita înlocuirea acestei articulații cu o proteză de umăr. Artroplastia (înlocuirea unei articulații) e necesară în special atunci când nu există alte opțiuni de tratament conservator sau chirurgical reconstructiv. Traducerea în plan clinic a modificărilor vizibile pe radiografii sau imagini de computer tomograf, este durerea însoțită de imposibilitatea de a ridica brațul afectat.

Despre proteza de umăr

Protezarea umărului este o procedură ce se efectuează cu succes de peste 50 de ani. În ultimii 20 de ani s-au înregistrat progrese remarcabile în acest domeniu.

Articulația umărului se distruge, în timp, din diverse cauze:

  • artroza (uzura iremediabilă a articulației);
  • artrita reumatoidă (inflamația cronică a articulației);
  • distrugerea iremediabilă a tendoanelor coafei rotatorilor;
  • necroza capului humeral sau fracturarea acestuia.
  • În cazurile de mai sus. articulația uzată poate fi înlocuită cu succes cu o proteză de umăr din titan și polietilenă.

Studiile clinice demonstrează că protezarea umărului restaurează calitatea vieții în activitătile de zi cu zi. Artroplastia are deci rol important în majoritatea afecțiunilor care altfel sunt imposibil de tratat. Pacienții își recăpăta mobilitatea uitând totodată și de durerea cronică după chirurgia specială a umărului.

Majoritatea indicațiilor pentru proteza de umăr sunt:

  • modificări grave sau ireparabile ale articulației vizibile pe radiografii, RMN sau CT, traduse în plan clinic prin durere cronică și impotență funcțională;
  • limitare accentuată a mișcărilor umărului sau aspect de umăr pseudoparalitic – mimează o paralizie a umărului, problema fiind una de natură mecanică;
  • inexistența unei alte opțiuni terapeutice conservatoare sau chirurgicale reconstructive.

Indicații standard pentru proteza de umăr

Artroza (Omartroza)

Uzura articulației umărului odată cu înaintarea în vârstă este mai puțin întâlnită decât cea a șoldului sau a genunchiului. Distrugerea cartilajului articular și a suprafețelor articulare conduc în timp la o limitare a mobilității și la durere constantă de umăr. Mișcările devin din ce în ce mai dureroase, calitatea vieții reducându-se drastic.

Artrita reumatoidă

Umărul este adesea atins de afecțiuni reumatice, evoluția bolii determinând momentul în care se va recurge la chirurgie. Termenul de ,,reumatism” este folosit pentru a desemna mai multe afecțiuni ale sistemului osteoarticular. De exemplu, în cazul reumatismului inflamator sunt afectate țesuturile moi. Tratamentul constă în debridarea bursei inflamate prin metoda artroscopică.

Dacă însă intervenția nu a fost făcută la timp iar degenerarea reumatică se produce și la nivel de cartilaj articular, tendoane și os, atunci protezarea devine singura opțiune de tratament. Într-un studiu recent al departamentului de chirurgia umărului al celebrei clinici Mayo, s-a evidențiat succesul protezei inversate de umăr în cazul pacienților reumatici.

Necroza capului humeral

Unele medicamente (de exemplu cortizonul), consumul excesiv de alcool, traumatismele, injecțiile repetate în umar, tratamente antireumatice îndelungate pot duce la scăderea vascularizației capului humeral. Ca urmare, celule de la acest nivel încep să moară, humerusul se deformează, suprafețele articulare nu mai sunt congruente iar mișcările devin din ce în ce mai limitate și dureroase. Unicul tratament în acest caz este implantarea unei proteze. Dacă nu se recurge la protezare, odată cu trecerea timpului, alte structuri ale umărului vor suferi modificări. Protezarea va fi foarte dificilă, necesitând implanturi speciale care au durata de viața mai scurtă decât cele folosite uzual.

Artropatia coafei rotatorilor

În cazul pacienților cu ruptură masivă de coafă rotatorie netratată apare o decentrare a articulației umărului. Centrul de rotație al capului humeral nu mai corespunde cu cel al glenoidei. Astfel, cele două suprafețe articulare nu mai ‘colaborează’. În timp, se distrug majoritatea structurilor care asigură mișcarea corectă, clinic creându-se tabloul clasic de umăr pseudoparalitic. Dacă boala este descoperită în fază incipientă, există opțiunea unei operații artroscopice minim invazive de reparare a tendoanelor afectate. Uneori este necesară o reconstrucție cu ajutorul unui transfer musculo-tendinos.

Pacienții de obicei neglijează un umăr dureros și nu caută mereu un specialist, boala fiind descoperită în stadiu avansat. În acest caz, nici măcar o proteză anatomică nu mai poate fi de ajutor. Soluția inovatoare constă în inversarea biomecanicii umărului. Se implantează o proteză inversată. Prin modificarea centrului de rotație a umărului, ea oferă mușchiului deltoid destulă forță sa miște brațul în orice poziție, redând astfel calitatea vieții pacientului.

Scopul tratamentului – protezarea umărului

Scopul înlocuirii suprafețelor articulare este reducerea durerii și îmbunătățirea funcției umărului. Protezarea umărului țintește reconstrucția funcției normale a umarului și restituirea calității vieții în activitățile cotidiene. Majoritatea sporturilor de agrement, inclusiv golf și tenis se pot practica odată încheiată perioada de kinetoterapie și reeducare postoperatorie.

Programează o consultație

Tehnica chirurgicala – protezarea umărului

Primul pas este expunerea articulației umărului printr-o incizie de aproximativ 7-9 cm. Abordurile chirurgicale sunt gândite să nu afecteze țesuturile învecinate, pentru a asigura o recuperare postoperatorie cât mai rapidă. Se indepărtează capul humeral bolnav, urmărindu-se linia colului anatomic. După eliberarea articulației de țesuturi bolnave, debridări selective și analiza suprafețelor de protezat, se poziționează ghiduri specifice pentru a stabili locul de ancorare a protezei în os. Respectând planificarea preoperatorie personalizată pentru fiecare pacient în parte și comparând cu situația intraoperatorie, se implantează proteza specifică.

Complicații cunoscute pentru proteza de umăr

Endoprotezarea umărului trebuie sa fie indicată și efectuată de către un chirurg supraspecializat în chirurgia umărului, cu o rutină îndelungată în acest domeniu exclusiv. Complicațiile întâlnite în chirurgia umărului sunt în general aceleași ca la șold și genunchi, dar incidența lor este mult mai mare. Succesul operației constă și în cunoașterea exactă a complicațiilor și a metodelor de a le evita. Chirurgul dumneavoastră trebuie să vă expună toate detaliile legate de endoprotezarea umărului. Aveți dreptul de a fi informat corect inclusiv asupra alternativelor de tratament, înainte de a consimți chirurgia umărului.

Recuperarea și reeducarea cu o proteză de umăr

În primele săptămâni postoperator, brațul este imobilizat într-o orteză. Orteza de umăr menține cotul în ușoară abducție astfel încât brațul să stea depărtat de trunchi. Incă din prima zi se poate începe fizioterapia dar cu atenție deoarece umărul nu trebuie să realizeze miscări active, la liber, timp de 4-6 săptămani. La sfârșitul acestei perioade se începe kinetoterapia activă, crescând gradat dificultatea în funcție de nivelul de toleranță al fiecărui pacient. Timp de 3-4 săptămani se recomandă ca recuperarea să se realizeze sub atenta supraveghere a chirurgului și kinetoterapeuților specializați în recuperarea umărului.

Ca regulă generală, un umăr care înainte de protezare avea funcția de maxim 30-40% dintr-un umăr normal, la 6 luni după operație va fi la 60% . Asteptarea este să ajunga la 80-90% dintr-un umăr normal la un an după operație. În toată această perioadă, durerea este absentă.

Programează o consultație