Durerea de la nivel umărului este o acuză frecventă a pacienților, de multe ori fiind primul simptom pe care aceștia îl resimt, un simptom comun aproape tuturor patologiilor de la nivelul umărului.
Prin complexitatea structurilor sale, pacientul nu poate preciza cu exactitate punctul dureros ci mai degrabă o zonă dureroasă pe braț și partea din spate sau din față a umărului. Debutul durerii poate fi sau nu corelat cu un eveniment traumatic/efort exagerat, sau un debut progresiv în cazul leziunilor cronice, repetitive. De multe ori, durerea cedează în momentul sistării activității cauzatoare sau la administrarea antiinflamatoarelor, însă sunt cazuri în care aceasta durere cedează greu sau deloc la aceste măsuri.
Una dintre cauzele frecvente de apariție a durerii de umăr este bursita subacromială pe care o vom descrie în cele ce urmează.
Durerea umărului este o simptomatologie foarte vastă care poate acoperi diferite patologii. De aceea este importantă vizita la medicul specialist de umăr pentru un diagnostic și o conduită corectă de tratament.
Bursita subacromială. Ce este bursita de umăr?
Bursele umărului, precum bursele de la nivelul celorlalte articulații, reprezintă spațiu delimitat de țesut conjunctiv, asemenea unei cavități sau a unui săculeț, ce conțin o anumită cantitate de lichid sinovial. Bursele au rolul de a facilita mișcarea și de a reduce frecarea la interfața dintre tendoane sau la contactul acestora cu suprafețele osoase.
Bursa subacromială este una dintre cele cinci burse importante ale umărului, cea mai mare și cea mai frecvent implicată în patologiile inflamatorii. Acesta se găsește sub mușchiul deltoid și protejează contactul direct dintre tendoanele coafei rotatorii și acromion, o structură osoasă care aparține omoplatului și se află în partea supero-laterală a umărului.
Bursita reprezintă inflamația acestui țesut, acumularea de celule inflamatorii care vor produce formarea în cantități mult mai mari de lichid sinovial decât în mod uzual, ceea ce va destinde local țesuturile din jur, precum tendoanele coafei rotatorii. Celulele inflamatorii atrag de asemenea și factori ai inflamației care împreună cu distensia mecanică și jena produsă asupra tendoanelor coafei rotatorii vor produce durerea pe care pacientul o resimte.
Cauzele bursitei subacromiale
- Impingement subacromial: apare când spațiul dintre acromion și tendoanele coafei rotatorii este îngustat, și va crea iritarea și compresiunea bursei subacromiale.
o Există situații când o contractură cronică de cauză posturală (muncă îndelungată la birou) cu un mușchi trapez dureros sau în urma activităților repetitive îndelungate produc un disbalans muscular scapulo-toracic. Acesta împiedică mișcarea normală a umărului și va crea o bursită subacromială secundară. Tabloul clinic este de impingement subacromial.
- Depunerile de calciu:
o în general la paciente în jurul vârstei de 40 ani, uneori postpartum și la premenopauză apar modificări hormonale care schimbă metabolismul local al zonei de inserție a coafei rotatorilor. Ionii de calciu încep să se acumuleze în afara celulelor și se conglomerează în calcificări intratendinoase sau subacromiale. Organismul sesizează aceasta calcificare ca pe un corp străin și trimite celule inflamatorii pentru a-l elimina. Celulele inflamatorii nu pot ajunge local decât prin bursa subacromială care se inflameaza datorită surplusului de celule și lichide.
- Boli autoimune, precum artrita reumatoidă: caracteristică în special femeilor, cu debut de obicei la nivelul articulațiilor mici ale mâinii, umărul nu este nici acesta ocolit, datorită caracterului generalizat al inflamației cu specificitate asupra articulațiilor din această boală.
- Miscări repetitive, îndeosebi cele care necesită activitățile cu mâna deasupra nivelului umărului, precum sportivii care execută aruncări repetate, sau ridicătorii de greutăți
- Traumatism direct prin cădere sau de către un obiect, pot de asemenea produce inflamația bursei subacromiale.
Simptome. Cum se manifestă bursita?
- Durere care se intensifică în timpul mișcării capului sau umărului
- Sensibilitate și creșterea în volum (umflarea) a zonei prin acumularea de lichid inflamator
- Limitarea amplitudinii mișcărilor și senzația de umăr înghețat
- Durerea poate sa se agraveze în timpul nopții, mai ales dacă se doarme pe aprtea afectată
- Instabilitate sau slăbiciune musculară
- Rupturi ale tendoanelor și ligamentelor
Cum este diagnosticată bursita subacromială?
Bursita subacromială este diagnostică prin metode clinice și imagistice
- Examenul clinic prin testele specifice va evalua mobiliatatea umărului cât și semne ale impingementului subacromial.
o testul Neer și Hawkins-Kennedy pentru a diagnostica patologia subacromială precum bursita subacromială.
- Imagistic, efectuarea următoarelor investigații:
o radiografia pentru a evalua eventualele semne de degenerarea articulară și apariție a artrozei sau a depunerilor de calciu la nivelul tendoanelor coafei.
o Ecografia musculo-scheleteală este foarte utilă pentru că evaluează umărul în dinamică, astfel se pot observa conflictele între formațiunile amintite.
o examenul RMN al umărului va fi efectuat pentru evaluarea părților moi din spațiul subacromial.
- Infiltrația cu substanță antiinflamatoare corticosteroidă dizolvată în anestezic local, pe lângă tratamentul asigurat, prin injectarea în spațiul subacromial, confirmă diagnosticul de bursită subacromială prin dispariția imediat după infiltrare a simptomatologiei dureroase.
Bursita de umăr – Tratament
Este foarte important de subliniat necesitatea vizitei la medicul specialist ortoped pentru simptome precum durerea de la nivelul umărului. Tratamentul este stabilit în funcție de gradul afecțiunii.
Tratament non-chirurgical
În cazul bursitei cronice, tratamentul conservator constă în reducerea activităților fizice care provoacă durerea și umflarea umărului, precum cele sportive sau munca fizică grea cu ridicatul de greutăți. În unele cazuri este benefică imobilizarea pentru o scurtă perioadă a articulației cu ajutorul unei orteze. Tratamentul antiinflamator va fi urmat conform prescripției medicale, în principal cu antiinflamatoare nesteroidiene și analgezice. Recomandam de asemenea perioade de 15-20 de minute de două-trei ori pe zi de aplicații locale reci. Căldura la nivelul zonei afectate este de evitat deoarece aceasta accentuează inflamația.
Antibioterapia va fi urmată uneori în cazul suspiciunii infectării lichidului inflamator și a celui din bursa subacromială sau profilactic, pentru prevenția infectării acestuia.
Infiltrațiile cu substanțe antiinflamatoare corticosteroide pot fi luate în considerare în anumite cazuri, însă cu precauție, doar la indicația medicului curant, frecvența mare ale acestor infiltrații într-un timp scurt pot produce însă evenimente nedorite.
Kinetoterapia este importantă în prezența unei bursite subacromiale, prin exerciții și proceduri specifice este vizată reducerea inflamației, favorizarea drenajului lichidului inflamator local cât și menținerea mobilității umărului pe parcursul întregii perioade de tratament, și ulterior întărirea musculaturii umărului. Specialiștii nostri kinetoterapuți au o vastă experiență în aceste tipuri de patologii și vă vor ajuta în reluarea funcției normale a umărului dvs.
Tratamentul chirurgical. Este nevoie de operație în bursita de umăr?
De cele mai multe ori, bursita subacromială se vindecă prin tratament conservator. Simptomatologia dureroasă dispare, mobilitatea umărului revine la amplitudinea normală, urmând ca pacientul să întărească în continuare musculatura locala. Însă când această ameliorare nu apare după o perioadă de kinetoterapie sistematizată condusă de un kinetoterapeut cu experiență, este necesară intervenția chirurgicală.
Artroscopia umărului are avantajul ca printr-un număr redus de incizii mici la nivelul pielii, cu ajutorul unei camere artroscopice să diagnosticheze afecțiunile umărului cât să le și trateze.
În cazul bursitei subacromiale, tehnica artroscopică se numește decompresie subacromială, în care se îndepărtează tot țesutul inflamator de la nivelul bursei, se eliberează spațiul dintre coafa rotatorie și acromion, se evaluează starea tendoanelor coafei rotatorii și se tratează eventualele leziuni și se îndepărtează orice cauză a sindromului de impingement subacromial care a cauzat apariția tendinitei coafei rotatorii. În cazul existenței osteofitelor la nivelul acromionului care îngustează acest spațiu sau pune presiune pe tendoane, se practică acromioplastia artroscopică cu îndepărtarea acestei formațiuni osoase în exces.
Recuperarea după o decompresie subacromială este în general de scurtă durată, cu utilizarea unei orteze de umăr pentru aproximativ o săptămână pentru conform după care pot fi reluate progresiv mișcările libere din articulația umărului.